dit is de drieweekse cursus,
we maken ook workshops en trainingen op maat
INHOUD IN GROTE LIJNEN
WEEK 1
BIJEENKOMST 1 Introductie en sociale verbondenheid
Sociale verbondenheid: wat is het? Niet hetzelfde als veel of goeie vrienden hebben. Waarom is het zo belangrijk? Wat maakt dat je je verbonden voelt met anderen? Welke functie heeft het? Welke effecten heeft het op je zenuwstelsel?
Als je je sociaal geïsoleerd voelt - zelfs al duurt het maar een paar dagen - gebeurt er van alles waardoor contact maken moeilijker wordt. Hoe kom je uit deze spiraal? Welke kleine interventies kunnen je helpen om je op dagelijkse basis meer verbonden te voelen? Individualistische samenlevingen: nadruk op onafhankelijkheid en daardoor soms lossere, vrijblijvende relaties.
Met wie voel jij je verbonden? In kaart brengen in de vorm van een sociogram. Ben je hier tevreden over? Welke kwaliteiten hebben die relaties? Kwetsbaarheid, afhankelijkheid. Algemene theorie over zenuwstelsel, afscheiding van de groep, verhoogde alertheid, uiteindelijk wantrouwen. Fysiek: verhoogd cortisol, verhoogde sensitiviteit en alertheid.
Welk effect heeft Corona op de relaties en verbondenheid met anderen? Hoe voel je je hierover? Welke kleine stappen zou je komende week kunnen zetten? Het belang van eenmalige ontmoetingen.
Uitleg positieve psychologie. Welke interventies zijn bewezen effectief? Uitleg dankbaarheid
Huiswerk: bijhouden dankbaarheidsdagboek (dagelijks drie dingen noteren, tot in detail) en noteren positieve gebeurtenissen. Elke dag een klein gebaar ter verhoging van sociale verbondenheid
BIJEEENKOMST 2 Huiswerk bespreken/ervaringen delen
Bespreken - in kleinere groepjes - van dankbaarheidsdagboek en stappen om sociale verbondenheid te vergroten. Wat is er gelukt? Wat niet? Waarom niet? Wat heeft het je opgeleverd?
WEEK 2
BIJEENKOMST 3 Sociale identiteit en actief luisteren
Verdere uitleg positieve psychologie, fixed/growth mindset.
Uitleg en oefenen met actief luisteren. Wat is ‘holding space’? Waarom is het zo moeilijk om te luisteren zonder met advies of oplossingen te komen? Wat gebeurt er als je dat probeert?
Huiswerk: oefen actief luisteren met je vrienden, huisgenoten of familie
BIJEENKOMST 4 Huiswerk bespreken/ervaringen delen
Bespreken actief luisteren-huiswerk. Wat heeft het je opgeleverd? Hoe ging het? Met wie geoefend? Voortzetten dankbaarheidsdagboek en kleine stappen in verbondenheid.
WEEK 3
BIJEENKOMST 5 Kernwaarden, betekenis en zingeving
Aandacht voor het belang van zingeving. ‘Meaning’ comes from ‘belonging to’ and ‘serving something bigger’’, aldus Martin Seligman, een van de pioniers van de positieve psychologie. Het hangt dus samen met verbondenheid.
Kernwaarden formuleren aan de hand van zaken die in dankbaarheidsdagboek terugkomen.
Huiswerk: maak een plan voor de komende weken en neem daarin activiteiten op die stroken met jouw kernwaarden, neem nieuwe ervaringen/gewoonten op, voorzie valkuilen en wat kun je doen om daar vandaan te blijven?
BIJEENKOMST 6 Huiswerk bespreken/ervaringen delen
Bespreken persoonlijke plannen voor de komende weken. Accountability partners zoeken (in of buiten groep) en afspraken om in contact te blijven.
NB We proberen jullie de theorie zoveel mogelijk vantevoren aan te bieden (in korte filmpjes) zodat we de online bijeenkomsten kunnen gebruiken om ervaringen uit te wisselen - plenair en in kleine groepjes.